2012. július 31., kedd

A következő vízmosásnál fordulj jobbra...

... mondom vízmosásnál... mondom jobbra... újratervezés... vigyázz esztena, túl lassan mész... a pásztorkutyák utol fognak érni :) - természetesen itt még nem tartunk, de eljöhet még az offroad navigátorok ideje is. A GPS-es okostelefontól senki sem lesz szabadabb, és jobb kerékpáros sem, ne is olvassa tovább csak az, aki szereti a haszontalan szerkentyűket ötvözni a felfedezés örömével.

Grimpix eddig megrajzolt útvonalai a bikemap oldalon
Székelyszentudvarhely kies 30km-es körzetében ezrével vannak hangulatos és sosem próbált szekérnyomok. Többnyire kicsiny félnapos célpontok. Igazi titkos hálózat. Csak az a bökkenő, hogy annyi a kereszteződés, akkora a kuszaság, hogy könnyen egynapos túra lehet a félnaposból. És itt jön a GPS. 

Így néz ki egy útvonal, jobbra fent exportálható.
Több térképrajzoló oldalt is kipróbáltam, a bikemap.net tetszett legjobban ezidáig. Érdemes tallózni a már mások által megrajzolt útvonalak között, de a google szatellitképre könnyen felrajzolható a saját  útvonal is. Miután készen vagyunk, és kitöltöttük a szükséges attribútumokat (útvonal leírása, útminőség, stb.) lehet kiexportálni a cuccot a telefonra (GPS Export gomb) például gpx kiterjesztéssel. 

No persze, szobában nincs GPS jel :)
A telefonra meg telepíthetjük például az Osmand alkalmazást. Ha  az SD kártyán az OSMAND könyvtárban még nincs TRACKS nevű alkönyvtár, hozzuk létre. Ebbe oltjuk bele az imént készített gpx állományt. 

Persze offroad kiránduláskor nem feltétlenül van mobil jel, ezért az offline térképhasználat beállítását WiFi mellett érdemes elvégezni az OSMAND Offline Data menüpontjában. Egy Románia-térkép 180 Mb helyet foglal majd a kártyán. 

Ezzel készen is állunk, a Directions menüpontnál kiválasztjuk az útvonal-remekünket, ráadjuk a GPS jelet a telefonra és indulhat is a pörgés. Na jó, igazából csak a gyanús kereszteződésekben fogjuk elővenni.

Sajnos még nem jöttem rá, hogyan lehetne offline szatellitképet csempészni az útvonal alá. Egyelőre a Maps alkalmazásban lesem hozzá a terepet, többnyire az eligazodáshoz ez is elég, amint lesz elegáns megoldás, közzétesszük. 

Ti hogyan használjátok a GPS-t bringázás közben?

1 megjegyzés: