2012. július 19., csütörtök

Tanuljunk meg köszönni és megköszönni

Úgy érzem, mi bringások testvérek vagyunk. Testvérek a szenvedésben. Ha most úgy érzed, hogy a tekerés nem szenvedés, emeld fel a kezed! És tartsd ott, amíg nem szólok, hogy leengedheted! Most itt nem arról beszélek, mikor gyönyörű idő van és kimész a parkba tekerni két kört, hanem arról, mikor a bringa életforma lesz. Mikor azzal jársz munkába, kirándulni, vagy sportként űzöd. Mikor jöhet az eső, jöhet a hajnali fagy, jöhet a kánikula, te csak ülsz rendületlenül a bringán és tekersz. A kerékpározás megkínozza a testet, hogy felemelhesse a lelket. Lelki testvérek vagyunk mi bringások, ide akartam kilikadni.

A testvéreknek pedig nem szégyen köszönni. Ha látod, hogy biciklis jön veled szembe, és a rajta ülő szimpatikus (általában a bringások szimpatikusak, nem tudom, miért :), akkor bátran emeld fel a kezed, biccents egyet a fejeddel, vagy csak jó hangosan köszönj rá. Ha nem viszonozza, akkor azt jelenti, hogy nem bringás, vagy az, csak épp mással van elfoglalva és nem vesz észre. Nem tragédia. Ha ellenben viszonozza, akkor szereztél magadnak egy testvért. És egy testvér nem semmi a mai világban!

A köszönésnél talán még fontosabb a megköszönés. Addig, amíg a köszönés csak a családon belüli hangulatot teszi jobbá, addig a megköszönés a forgalom biztonságát, a bringásoknak az autósok által való megítélését javítja. A biciklisek is részei a közlekedésnek, de csak akkor válunk tényleg egyenrangúakká, ha ismerjük és betartjuk a közlekedési szabályokat és illemszabályokat. Ha egy autós kedvességből átenged, pedig neki van elsőbbsége, azt megköszönheted egy kézfelemeléssel vagy a hüvelykujjad felmutatásával. Ha egy gyalogos félreáll, hogy könnyebben el tudj haladni, ne sajnáld a "köszönöm" szót jó hangosan kimondani irányába. Ugyanakkor, ha tévedsz, mert megesik a profikkal is, akkor is nyugodtan bocsánatot kérhetsz a tenyered felmutatásával, elismerve tévedésed. Abban az esetben, ha olyat tapasztalsz egy autós vagy motoros részéről, ami tetszik, például nem nyom le az útról, hanem türelmesen vár mögötted, amíg biztonságosan megelőzhet, bátran mutasd fel neki hüvelykujjad, bizonyára jól fog esni neki, és legközelebb is helyesen próbál cselekedni.


Ha ekképp jársz el, javítod a bringások megítélését és a forgalomban résztvevők kedvét, csökkented a stresszt, ezáltal javítva a közlekedés biztonságát, és főleg a kerékpáros közlekedés biztonságát, illetve a te biztonságodat.

Csak arra vigyázz, ne gödör előtt engedd el a kormányt integetés céljából! Olyankor megelégedhetsz egy fejbólintással.

1 megjegyzés:

  1. Tessék mondani, most már eltelt három nap, kezd elzsibbadni a karom, leengedhetem végre? Nem muszáj, bírom még, csak kérdeztem :)))

    VálaszTörlés