2012. szeptember 25., kedd

Mi történt az elmúlt héten?

Szeptember 16-22 között a mobilitás hete volt városunkban is. De miről is szól ez a hét?

„Az Európai Mobilitási Hét (EMH) a fenntartható városi közlekedésért minden évben szeptember 16-22. között megrendezett kampány, amelynek célja: ösztönözni az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, valamint felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára. Az egy hetes kampány csúcspontja a Európai Autómentes Nap, amelynek hivatalos dátuma szeptember 22.”


Ennek fényében a szervezők néhány figyelemfelkeltő akciót szerveztek, amelynek látványosságával, média visszhangjával megpróbálja népszerűsíteni a biciklizést, illetve arra ösztönözték az embereket, hogy néha hagyják otthon az autóikat.

Az eseménysorozat kedden, kezdődött, amikor rávettek néhány önkormányzati alkalmazottat, politikust, hogy kerékpárral érkezzenek munkahelyükre. A tervek szerint Bunta Levente polgármester is részt vett volna az akcióban, de utolsó pillanatban el kellett utazzon. Az eseményről itt olvashatsz.

Szerda sem telt eseménytelenül, a székelyudvarhelyi rendőrség partnerként kapcsolódott be az eseményekbe, így a délelőtti órákban ők állítgatták azokat az autósokat, akik egyedül utaztak a személygépkocsiikkal. A rendőrség emberei tájékoztatták őket, hogy a mobilitás hete van, ha tehetik most és máskor utazzanak többen egy autóval, vagy használjon tömegközlekedést. Miden megállított autós szórólapot, és a Bringázz Udvarhely mozgalom kisokosából  kapott. A bringásokat is megállították, ők a könyvből kaptak. A könyvecske hamarosan innen is letölthető lesz PDF formátumban. Egyébként szerdán ingyenes volt a városi buszokon az utazás, azoknak akik felmutatták jogosítványukat, bizonyítva, hogy az autó helyett a tömegközlekedést választották. Ezt írták az eseményről.

Csütörtök az egyik leglátványosabb esemény napja volt, ugyanis Critical mass-en vehettek részt a bringások. Dicséretre érdemes minden biciklis, aki eljött a felvonulásra, ugyanis fél év szárazság után pontban az induláskor kezdett el zuhogni az eső. Ettől még különlegesebb és emlékezetes lett a felvonulás, ami a Bethlen negyedi parkból indult, majd egy kört megtéve a Patkóba érkezett, ahol mindenki magasba tartotta bringáját. Ezt a bringával való fotózkodás követte. A felvonulásról.

Pénteken a Mokka kávéházban került „kiállításra” a csütörtöki felvonuláson és az azt követő fotózáson készült képek. A fényképek még a héten megtekinthetőek a kávézóban. Ezt írták az felvonulásról.

Az eseménysorozatok utolsó figyelemfelkeltő akciója szombaton az Autómenetes Világnapon volt, amikor a Demaco Autócentrum jóvoltából három forgalomból kiírt gépjárművet fordítottak az oldalára, úgy hogy azok a Kossuth utca közepén voltak. Ez délutánig „sokkolta” azokat , akik arra jártak. Ez az idő alatt természetesen az útszakasz el volt zárva a gépkocsiforgalomtól. Itt olvashatsz az eseményről.
Egy hét, ami a bicikliseknek,  a biciklizés népszerűsítéséről és a környezettudatosságról szólt. Nem történt világmegváltás, de az aprócska lépés legalább jó irányba volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése