2013. május 6., hétfő

Rekord számú bringás a majálison


Már a tavalyi biciklis majálison is elképesztő, a szervezők számításait is fölülmúló, kerékpáros vett részt, a polgármesteri hivatal által szervezett városi majálison. Akkor a számlálás szerint 1610-en karikáztak ki a Szejke fürdőn tartott közös majálisozásra. Az idén ismét meghirdették a kerékpáros kivonulást, ahol újból rekord számú kerékpáros jelent meg. 

A szervezők 2200 biciklis résztvevőt számoltak, ami igen szép számú kerékpárost jelent a város lakosságához mérten is. Ezeket a rekord számokat tekintve, a hivatal szakemberei azon is elgondolkozhatnának, mennyire fontos a város bicikliút hálózatának kiépítése, a meglévők biztonságossá és használhatóvá tétele. Szükség lenne egy olyan összefüggő bicikliút rendszerre, ahol ezek az emberek biztonságosan és a közúti autós forgalomtól a lehető legkisebb mértékben zavartatva eljuthatnak a munkahelyeikre, iskolába, bankba, közintézményekbe, bevásárolni. Meggyőződésem, hogy ha biztonságosabban lehetne közlekedni kerékpárral Udvarhelyen (és nem csak), ha a biciklis nem egy megvetett, lenézett akadály lenne a forgalomban, akkor sokkal többen használnák azt a hétköznapokon is. Arról most ne beszéljünk, hogy ez mennyi előnnyel járna, még azoknak is akik nem bírnak elszakadni autójuktól.

A május elseji kerékpáros megmozdulásra két helyen gyülekeztek a bringások. Az fő gyülekezési pont a Városháza tér (a Patkó felújítás még zajlik) volt, ahonnan a tavaly megszokott útvonalon (Bethlen Gábor  utca, Kisköved utca) közelítették meg a Dávid Ferenc teret, ahol a másik gyülekezési pont volt. Itt több száz biciklis kapcsolódott a rendőri felvezetést élvező menetoszlophoz, majd együtt tekertek ki a Szejkére. A hosszú sor egy teljes útsávot kapott, a könnyebb és biztonságos haladás érdekében, de a így is több tíz percig haladtak el a biciklisek mellett, amíg őket fényképezte. Az első és utolsó biciklis lefényképezése között 15 perc telt el.

Az eseményről a helyi média is beszámolt: uh.ro, szekelyhon.ro.

A menetoszlopról készült képeket megtekintheted a Bringázok Facebook-os albumában.  Lájkold, oszd meg, vagy tag-eld magad vagy ismerősöd, ha felfedezed valamelyik képen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése